Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010


Η Volvo εστιάζει στην ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Volvo εξελίσσει ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που θα διακρίνονται για την κορυφαία τους ασφάλεια. Πιστή στην παράδοση της μάρκας, η εταιρεία έχει μοναδικό στόχο το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Volvo να είναι τόσο ασφαλές όσο και κάθε άλλο Volvo - τόσο στην καθημερινή του χρήση όσο και σε περίπτωση ατυχήματος.

Όλα τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει ήδη η Volvo θα υπάρχουν και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας. Η ηλεκτρική ενέργεια, όμως, προσθέτει νέα ενδεχόμενα προβλήματα ασφαλείας στη συνολική εικόνα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Volvo μελετά και αναλύει όλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Οι έλεγχοι και οι δοκιμές ασφαλείας της Volvo εκτελούνται σε πολλά διαφορετικά στάδια. Κατ' αρχήν σε μεμονωμένα εξαρτήματα, στη συνέχεια σε ολοκληρωμένα συστήματα και τέλος ολόκληρο το αυτοκίνητο ελέγχεται για την ασφάλειά του, πρώτα σε προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη συνέχεια σε πραγματικά crash test, στο τεχνολογικά προηγμένο κέντρο δοκιμών της Volvo.

"Διεξάγουμε δοκιμές σε μεμονωμένα εξαρτήματα για να δούμε πώς επηρεάζεται η μπαταρία από το απότομο φρενάρισμα και στη συνέχεια από την επακόλουθη σύγκρουση. Εκτελούμε, επίσης, προηγμένα crash test σε πλήρη κλίμακα, για να αξιολογήσουμε την τεχνολογία των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων με διαφορετικές συνθήκες", αποκαλύπτει ο Thomas Broberg, ειδικός σε θέματα ασφαλείας της Volvo Cars.

Όταν η Volvo αναλύει τις κυκλοφοριακές συνθήκες από άποψη ασφάλειας, οι μηχανικοί χρησιμοποιούν ένα μοντέλο το οποίο αναλύει την αλληλουχία γεγονότων σε όλη τη διάρκεια της οδήγησης. Η όλη διαδικασία διαιρείται σε πέντε φάσεις: από τη φυσιολογική κατάσταση οδήγησης μέχρι την μετά το ατύχημα κατάσταση. Με βάση αυτές τις πέντε φάσεις, η Volvo εξελίσσει νέες λύσεις για την ασφάλεια και βελτιώνει τις ήδη υπάρχουσες. Ειδικότερα:

1. Κανονικές συνθήκες οδήγησης: Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης προηγμένης τεχνολογίας ελέγχει και εξασφαλίζει ότι κάθε κυψέλη της μπαταρίας θα έχει τη σωστή τάση και τη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας, ρυθμίζοντας ανάλογα το σύστημα ψύξης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Σε περίπτωση απόκλισης, η μπαταρία τίθεται αυτόματα εκτός λειτουργίας για προληπτικούς λόγους.

2. Ελιγμοί: Η μπαταρία προσθέτει βάρος το οποίο μπορεί να δημιουργεί νέες παραμέτρους για τη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε κρίσιμες συνθήκες, όπως για παράδειγμα σε γρήγορους ελιγμούς αποφυγής εμποδίων. Τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας και πέδησης της Volvo μπορούν να χειριστούν αυτή την αυξημένη μάζα, ενώ το σύστημα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας και πρόσφυσης (DSTC - Dynamic Stability and Traction Control) βοηθά τον οδηγό να ελέγξει την κατάσταση.

3. Αποφυγή: Αν ο οδηγός δεν μπορεί να αποφύγει επικείμενη σύγκρουση, το αυτοκίνητο ενεργοποιεί αυτόματα συστήματα, όπως το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης με αυτόματη πέδηση (Collision Warning with Full Auto Brake) και το σύστημα City Safety, για να αποφύγει τη σύγκρουση ή να περιορίσει τις συνέπειες. Τα συστήματα αυτά, γνωστά μας από τα "συμβατικά" μοντέλα της Volvo, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

4. Σύγκρουση: Προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες ενδεχόμενης σύγκρουσης, η μπαταρία είναι καλά προστατευμένη και διαχωρισμένη από τις ζώνες παραμόρφωσης του αυτοκινήτου. Η μπαταρία είναι επίσης πολύ καλά θωρακισμένη. Επιπλέον, χαλύβδινες δοκοί και άλλα τμήματα του αμαξώματος γύρω από τη μπαταρία είναι κατάλληλα ενισχυμένα για την προστασία της μπαταρίας σε περίπτωση σύγκρουσης. Αν τελικά τρωθεί η μπαταρία, με αποτέλεσμα διαρροή αερίου, υπάρχουν ειδικοί αεραγωγοί που οδηγούν το αέριο έξω, κάτω από το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση ακραίων θερμοκρασιών, οι επιβαίνοντες προφυλάσσονται χάρη στη θωράκιση της μπαταρίας. Τη στιγμή ακριβώς της σύγκρουσης, αισθητήρες συνδεδεμένοι στη μπαταρία μεταδίδουν πληροφορίες στον υπολογιστή του αυτοκινήτου, ο οποίος διακόπτει αυτόματα την ηλεκτροδότηση για να αποτραπεί ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος.


5. Μετά τη σύγκρουση: Επιπλέον, η μπαταρία διαθέτει ειδική ασφάλεια, η οποία αποκόπτει και απομονώνει τη μπαταρία αν ανιχνεύσει ηλεκτρικό ρεύμα σε λανθασμένη κατεύθυνση, σε περίπτωση για παράδειγμα που λόγω ενός ατυχήματος συμπιεστούν δύο καλώδια μεταξύ τους. Η Volvo έρχεται επίσης να υποβοηθήσει το έργο των σωστικών συνεργείων, παρέχοντας αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο που μπορούν καλύτερα να χειριστούν τα διάφορα μοντέλα Volvo σε περίπτωση ατυχήματος.

"Εφαρμόζουμε τα ίδια υψηλά στάνταρ ασφαλείας σε όλα τα προϊόντα μας, αλλά τα προβλήματα ασφαλείας είναι πιθανό να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του κινητήρα και του καυσίμου που χρησιμοποιείται. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ασφαλή από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Για μας, η ηλεκτροκίνηση είναι μία ακόμα συναρπαστική πρόκληση στην προσπάθειά μας να κατασκευάζουμε τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στην αγορά", λέει ο Thomas Broberg.