Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Νέο Ford Kuga: Το Έξυπνο SUV

Το νέο Ford Kuga έρχεται (από 24.030 ευρώ) να καταρρίψει το μύθο ότι ένα SUV αδυνατεί να είναι οικολογικό, προηγμένο τεχνολογικά, ικανό και εξαιρετικό ταυτόχρονα.
Το νέο Kuga είναι το ατού της στρατηγικής της Ford στην επέκτασή της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Ευρωπαϊκή αγορά SUV και προσφέρει μία εκπληκτική γκάμα χαρακτηριστικών και τεχνολογιών, όπως:




• Το Ευφυές All-Wheel Drive σύστημα της Ford, με αποκλειστικό Curve Control

• Την πρώτη στην κατηγορία hands-free πίσω πόρτα που λειτουργεί με μία ελαφριά κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα

• Κορυφαία απόδοση καυσίμου και με τον βενζινοκινητήρα EcoBoost 1.6l

• Ford SYNC με Emergency Assist.

Η Ford σχεδιάζει να αξιοποιήσει την παγκόσμια υπεροχή της στην αγορά SUV και να προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα ευφυέστερων αυτοκινήτων για την Ευρώπη. Το νέο Kuga θα ακολουθήσει το σύγχρονο, καινοτόμο EcoSport, με το οποίο η Ford εισέρχεται στην κατηγορία μικρών SUV, και το Edge – ένα μεγαλύτερο, πολυτελέστερο crossover που σημειώνει επιτυχία στη Β. Αμερική και άλλες αγορές.

Η Ford προβλέπει ότι θα πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο SUV στην Ευρώπη μέχρι το 2016 και θα αποτελούν τα SUV το 10% όλων των Ford που θα πουληθούν στην περιοχή. Από το 2008 που λανσάρισε την πρώτη γενιά Kuga στην Ευρώπη, η Ford έχει πουλήσει πάνω από 300.000 οχήματα.

Η παραγωγή του νέου Kuga έχει ήδη ξεκινήσει στο εργοστάσιο της Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας. Έξι μόλις μήνες αφότου κυκλοφόρησε το Ford Escape, το αντίστοιχο Kuga στη Β. Αμερική, σημείωσε τις καλύτερες ετήσιες πωλήσεις όλων των εποχών.

Κορυφαία οδηγική ικανότητα

Το έξυπνο σύστημα AWD κάνει μία προκαταβολική επανεκτίμηση των συνθηκών 20 φορές ταχύτερα από όσο το ανοιγόκλειμα των βλεφάρων, επαναρυθμίζοντας την κατανομή ισχύος AWD ώστε ο οδηγός να απολαμβάνει το βέλτιστο συνδυασμό οδικής συμπεριφοράς και ελκτικής πρόσφυσης.
Πρωταρχικός στόχος του συστήματος AWD στις χαμηλές ταχύτητες είναι η ελκτική πρόσφυση. Με ταχύτητες πάνω από 30 χλμ./ώρα, το AWD είναι ρυθμισμένο για να βελτιώνει την οδηγική αίσθηση, συμπεριφορά και απόκριση. Μία μοναδική ένδειξη στο ταμπλό δείχνει στους οδηγούς τις απαιτήσεις πρόσφυσης κάθε τροχού, ανα πάσα στιγμή.
Το Ford Curve Control λειτουργεί σαν ‘φύλακας’ των οδηγών που εισέρχονται σε μία στροφή με υπερβολική ταχύτητα. Το σύστημα μετριάζει τη σοβαρή υποστροφή με επιθετικό φρενάρισμα και μπορεί, εάν ο οδηγός εξακολουθεί να πιέζει δυνατά το γκάζι, να μειώσει και τη ροπή του κινητήρα.
«Το Curve Control υποστηρίζει τους οδηγούς στην περίπτωση που κάποια στιγμή έχουν αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα για τις οδικές συνθήκες ή το είδος του δρόμου» δήλωσε ο Michael Nentwig, assistant chief programme engineer, C Cars, Ford Ευρώπης. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία καμπύλη στον αυτοκινητόδρομο. Εάν ο οδηγός δεν έχει μειώσει επαρκώς ταχύτητα, το σύστημα μπορεί να παρέμβει και να επιβραδύνει με ασφάλεια το όχημα μέχρι περίπου 16 χλμ./ώρα το δευτερόλεπτο».
Ο έλεγχος οδικής συμπεριφοράς και στροφών βελτιώνεται με το αναβαθμισμένο σύστημα Torque Vectoring Control που εξελίχθηκε για το Focus RS. Έτσι, η γνώριμη οδηγική απόλαυση Ford διασφαλίζεται με ελαφρύ φρενάρισμα των εσωτερικών τροχών, βοηθώντας τους οδηγούς στις γρήγορες στροφές.

Καινοτομίες παντού

Το κομψό, νέο Kuga προσφέρει περισσότερους χώρους από το σημερινό μοντέλο, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει ευκολότερη πρόσβαση. Η πίσω πόρτα hands-free tailgate της Ford, ανοίγει / κλείνει με μία μικρή κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα. Το νέο Kuga προσφέρει 46-L περισσότερο χώρο αποσκευών από το σημερινό μοντέλο, ενώ τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται με μία κίνηση.
Τα επίπεδα θορύβων από το δρόμο και τον αέρα έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με του τρέχοντος Kuga με αποτέλεσμα η καμπίνα να είναι από τις πλέον αθόρυβες στην κατηγορία. Οι βελτιώσεις βασίστηκαν στην καινοτόμο χρήση ελλειπτικών, ακουστικών καθρεπτών για τη μέτρηση των εξωτερικών στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν θορύβους και κραδασμούς μέσα στο αυτοκίνητο.
Από την αρχή, το νέο Kuga σχεδιάστηκε για να είναι όμορφο τόσο από κοντά όσο και από μακριά. Η ποιότητα εσωτερικού δίνει έμφαση στην αίσθηση και στην αφή με τη χρήση ενός μαλακού ταμπλό και μαλακών επενδύσεων στις πόρτες. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην προστασία των εκτεθειμένων μηχανισμών συγκράτησης σε κινούμενα εξαρτήματα όπως η πίσω πόρτα, τα αλεξήλια και το ντουλαπάκι. Το νέο Kuga περιλαμβάνει επίσης ανοιγόμενη πανοραμική οροφή.
«Εξελίξαμε το αυτοκίνητο με κριτήριο την αύξηση της ευρυχωρίας και της αεροδυναμικής, της ακρίβειας στην εκτέλεση και της ανώτερης αίσθησης ποιότητας» δήλωσε ο Martin Smith, executive design director, Ford Ευρώπης.
Το νέο Ford Kuga λανσάρεται με το παγκόσμιο χρώμα Ginger Ale, μία κομψή πράσινη απόχρωση που εκφράζει τον ενεργό και δραστήριο χαρακτήρα του, με πλούσιους σοφιστικέ τόνους που εναρμονίζονται με το φίνο αστικό περιβάλλον όπου πρόκειται να πουληθούν πολλά αυτοκίνητα. Το Sterling Grey λανσάρεται επίσης στην Ευρώπη.

Εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση

Το νέο Kuga εγγυάται κορυφαία οικονομία καυσίμου χάρη στην αισθητά βελτιωμένη απόδοση των κινητήρων που, για πρώτη φορά, υιοθετούν την τεχνολογία EcoBoost. Η κατανάλωση ενός βενζινοκινητήρα έχει μειωθεί κατά 25% και η κατανάλωση ενός diesel κατά 10%.
Το νέο Kuga προσφέρεται με βενζινοκινητήρα 1.6 EcoBoost που διατίθεται σε 150 PS FWD με κατανάλωση από 6,6 λίτρ./100 χλμ. και εκπομπές 154 γρ. CO2/χλμ. και μία έκδοση 182 PS AWD που καταναλώνει από 7,7 λίτρ./100 χλμ. με εκπομπές 179 γρ. CO2/ χλμ.
Επίσης διατίθεται με έναν 2.0 TDCi Duratorq diesel με 140 PS σε FWD και AWD εκδόσεις που προσφέρουν από 5,3 λίτρ./100 χλμ. και 139 γραμ.CO2/ χλμ. και μία έκδοση 163 PS με κατανάλωση 5,9 λίτρ./100 χλμ. και 154 γραμ. CO2/ χλμ.
Στοιχεία της ECOnetic Technology της Ford σε όλη την γκάμα περιλαμβάνουν Eco Mode, Gear Shift Indicator και Active Grille Shutter που μειώνει την αντίσταση και περιορίζει την κατανάλωση. Μοντέλα AWD θα διατίθενται με αυτόματα κιβώτια

Σχεδιασμένο για μέγιστη ασφάλεια

Το νέο Kuga αξιολογήθηκε με πέντε αστέρια από το Euro NCAP έχοντας πετύχει σκορ συνολικής προστασίας 88%, το υψηλότερο όλων των εποχών για μεσαίο SUV.
Ο ανεξάρτητος οργανισμός ασφάλειας οχημάτων απένειμε στο νέο Kuga τη διάκριση Advanced για το Ford SYNC με Emergency Assistance. Μετά από σύγκρουση/ατύχημα του αυτοκινήτου και την ενεργοποίηση ενός αερόσακου ή του συστήματος διακοπής καυσίμου, η λειτουργεία Emergency Assistance χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο GPS και τη συσκευή Bluetooth ενεργοποιεί κλήση επείγουσας ανάγκης παρέχοντας τις συντεταγμένες GPS στην εκάστοτε τοπική γλώσσα.
Άλλες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού του νέου Kuga είναι Active Park Assist, Blind Spot Information System, Active City Stop, Lane Keeping Aid, Lane Departure Warning, Auto High Beam, Driver Alert και Traffic Sign Recognition.
Οι μηχανικοί της Ford χρησιμοποίησαν ατσάλια υπερ-υψηλής αντοχής στη δομή του αμαξώματος του νέου Kuga και μία ειδική ενίσχυση γύρω από την πανοραμική οροφή για τη διασφάλιση ακαμψίας και αντοχής. Το νέο Kuga διαθέτει επίσης Roll Stability Control και Trailer Sway Control.